En tradisjonsrik fjellflørt

Hesteslipp (også kalt hingsteslepp) er en tradisjon om våren eller sommeren. Det består i å slippe en premiert avlshingst på fellesbeite med åtte til tolv hopper. Hingstesleppet i Sikkilsdalen, ved fjellperlen Sikkilsdalsseter, er ett av de store høydepunktene. Mange tar med seg familie og barn til innhegningen for å følge med på hingstens rundans. En ekte, tradisjonell fjellflørt!

Sikkilsdalen – en perle i fjellheimen

En perle i den norske fjellheimen / Foto: Sikkilsdalsseter

Med 1016 m.o.h og høye flotte fjell på hver side av dalen, ligger Sikkilsdalsseter som en fjellperle i den norske fjellheimen. Sikkilsdalen er nært knyttet til historien rundt vår nasjonalrase dølahesten, og det tradisjonsrike hesteslippet rundt St.Hans er den dag i dag et populært møtested. Sikkilsdalen – Norsk hesteavlsseter – er arnestedet for den systematiske hesteavlen i Norge.

Bli med på årets hesteslipp 24.juni 2017

Vakkert i fjellheimen / Foto: Sikkilsdalsseter
En ekte fjellflørt / Foto: Anne-Grete Fostås – GD.no

Setra er fra 1700-tallet, og har fortsatt mye av den gamle sjarmen i seg. Sikkilsdalen er kanskje mest kjent for de årlige hestslippene, men turisttraffikken går helt tilbake til midten av 1800 tallet, da engelskmannen Lord Bamford eide dalen. Han fikk Sjur Sande fra Vågå som forpakter og kjentmann. Sjur bosatte seg med familien i Sikkilsdalen i 1868 og setra har siden vært forpaktet av Sandefamilien.

Historien går langt tilbake på Sikkilsdalsseter / Foto: Sikkilsdalssetra

Statens hesteavlsseter ble etablert sommeren 1862. Sikkilsdalen var kjent som et område med utmerkede beiter, og mange bønder i Gudbrandsdalen var kjent som framifrå hestekarer. De best premierte hoppene fikk gratis adgang til seterhingsten. Sommeren 1868 ble Sikkilsdalen tatt i bruk som hesteavlsseter. Veikle Balder var den første hingsten som ble sluppet her, og han er stamfar til dagens dølahester og kaldblodstravere. Hesten var selve drivkraften i jord- og skogbruket, og den har gjort en uvurderlig innsats som skysshest og militærhest.

Anbefalt: Hesteinteressert? Da må du få med deg Stavsmartn i oktober!

Bo midt i hestens rike

Sikkilsdalseter fjellstue får du ro, utsikt, historie og god matopplevelse. De er opptatt av å beholde de gamle tradisjonene både med interiør og kortreist mat. Hva er bedre enn å innta et godt hjemmelaget måltid og senke skuldrene i peisestuen etter en flott fjelltur? Det leies ut rom inne på fjellstua og det er 6 hytter rundt på tunet. Den eldste er fra 1700-tallet. Sanitæranlegget er nytt og holder god standard. Å få servert fersk fjellørret fra Sikkilsdalsvannene er for mange et høydepunkt. Det serveres også rømmegrøt, spekemat, rømmevafler og annen tradisjonskost.

Bo midt i naturen / Foto: Sikkilsdalsseter

Trivelig på setra / Foto: Sikkilsdalsseter

Sikkilsdalen er et ypperlig utgangspunkt for fotturer. DNT sitt løypenett går gjennom området med varierte ruter – fra lett terreng til topper på over 1.800 m. Se turforslag på Ut.no For de som er glad i å fiske, kan området by på godt ørretfiske på flere vann (salg av fiskekort, stang). Her kan du ta fjellørret på flere kilo. Kano og båtutleie. Sikkilsdalsseter åpner sommeren med hesteslipp ved sankthans og stenger første helgen i september.

Gode muligheter for ørretfiske / Foto: Sikkilsdalsseter
Fantastiske turområder / Foto: Sikkilsdalsseter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.