Svartfjellet, utkikstårnet mot Rondane

Fra toppen av Svartfjellet har du 360 graders utsikt til Rondane i nord, Jotunheimen i vest og de lokale toppene Gråhøa, Dynjefjell, Store Ramshøgda,  Muen og mye mer. Med sine 1154 moh er den ikke den høyeste toppen, men har fantastisk utsikt, og er et must som turmål hvis du befinner deg på Venabygdsfjellet.

Med utsikt mot Rondane og Jotunheimen

Turen er ca 12 km og passer for alle aldre og for de med hund.Svartfjellet ligger 1154 moh. Herfra ser du langt inn i Rondane og Jotunheimen. Du bør beregne rundt 3 timer på turen med en lang fotostopp og velfortjent kaffepause på toppen.

Du begynner å gå et stykke på lett grusvei, til du nesten har gått til Svartfjellsætra. Herfra går det en fin sti til venstre opp mot toppen, litt enkel klatring må du regne med. Stolpejakten er en morsom aktivitet, og det er mange stolper å samle på Venabygdsfjellet.

Svartfjell4
Flott utsikt fra en av knausene på vei opp
Svartfjell3
Stolpejakten er en morsom aktivitet i fjellet

Dyreliv i villreinens rike

Venabygdsjellet har et rikt dyreliv, og du kan se mange arter på denne turen om du følger med. Du kan blant annet se heilo, gjøk, rype, orrfugl, rødrev, hare og villrein. Det befinner seg en villreinstamme i Rondane Nasjonalpark, og er du veldig heldig kan du få øye på de. Men de er sky, og vanskelig å få øye på i terrenget. 

Villreinen har tatt seg fint opp etter en lang fredningsperiode og planmessig forvaltning.  For 30 år siden var den nesten utryddet i Ringebufjellet.  I dag er bevaring av villreinstammen et overordnet mål i  fjellplanleggingen og setter grenser for utbyggingen av veger, hytter og turistanlegg. Du kan også finne elg og gaupe litt lengre nede i skogsområdene, lemen, spiss og skogsmus, røyskatt, bever, snømus mm. 

Mange muligheter

Man kan også leie terrengsykkel av Spidsbergseter og sykle til stien begynner, da bruker du en del mindre tid. Liker du å fiske, er det et tips å ta med fiskestanga og kaste litt i Flaksjøen (den største innsjøen i kommunen). Ved gapahuken som er merket på kartet litt lengre ned i innlegget er det båtplass. Man kan leie båt om man vil prøve fiskelykken litt lengre ut på vannet (bedre fiskelykke da). Fiskekort får du kjøpt her på inatur.no

En alternativ rute

Du kan ta turen opp Svartfjell, ned igjen samme vei til du kommer tilbake til Svartfjellsætra, så går du forbi sætra og finner igjen stien på andre siden. Denne vel lede deg rundt Flaksjøen. Da blir det mer sti og mindre grusvei tilbake til hotellet. Her er det sæterdrift fortsatt, så ta hensyn og ikke ha pausen din på setra, det finnes mange andre fine plasser å ta kaffepausen. Turen blir omtrent like lang, men du vil bruker mer tid på å gå sti enn grusvei. Kan være bløte partier.

Den perfekte avslutningen på turen

Etter turen kan vi ikke komme på noe bedre enn ta et bad i Karlsvogna Fjellbad hos Spidsbergseter, og en tur i deres buffé på kvelden.

GOD TUR! Hilsen Eventyrjentene 

 

Svartfjell7
Nyt utsikten fra Karlsvogna Fjellbad på Spidsbergseter
Svartfjell5
Matbordet på Spidsbergseter byr på lokale fristelser

Turbeskrivelse

Lengde: 12 km (Spidsbergseter – Svartfjell – Spidsbergseter)

Varighet: 3 timer

Gradering: Middels.

Adkomst

Kjør til Spidsbergseter Resort Rondane på Venabygdsfjellet. Du kan starte turen herfra.

Kart

Svartfjell2

Svartfjell6

Kilder: Wikipedia.no, Naturhistorisk museum, venabygdsfjellet.com (visit venabygdsfjellet), norgeskart.no

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.