Ekte sommeridyll på Barnas Maihaugen

Vi strever med hverdagsklemma, de fleste av oss. Noen ganger ønsker vi oss bare tilbake til gamle dager, eller tilbake til barndommens ubekymrede idyll. Tenk den tiden da det beste som fantes med å være barn på sommeren var å tre markjordbær på strå, klatre i trær, lage blomsterkranser, fiske med dupp, finne insekter, hilse på dyra som beitet på jordet eller kjenne gresset kile mellom trærne. Det var tider, det!

800x500-BarnasMaihaugen2-EsbenHaakenstad
Idyll på Maihaugen / Foto: Esben Haakenstad

Husker du?

På idylliske Maihaugen kan du gi barna eller barnebarna en smakebit av hvordan livet var i før i tiden, alt fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet! Da fylles husene med mennesker i tidsriktig habitt fra det aktuelle århundret eller tiåret, og Maihaugen våkner til liv.

800x500-Maihaugen-80-tall-JørgenSkaug
80-tallet var helt TOPP / Foto: Jørgen Skaug

Husker du 80-tallet med Bugg, ufo-lugg, Madonna, Ball-genser og Starlet? I boligfeltet på Maihaugen kan du vise barna dine de ulike tiårene i hus som er oppført og innredet etter den aktuelle perioden. I juni og august kan det også hende at du møter noen som har flyttet inn for sommeren. Vi kan love at barna vi få seg noen overraskelser og artige historier fra mamma eller pappas barndom, og det vil garantert dukke opp noen gode minner hos deg selv. Kanskje husker du plutselig noe du har glemt fra du brukte store deler av tiden på barnerommet med kassettspilleren på full guffe, eller kanskje husker du duften av nytraktet kaffe på kjøkkenet til bestemor og følelsen av at tiden bare stod stille.

800x500-Maihaugen-50-tallet-JørgenSkaug
Gode minner fra bestemors kjøkken? / Foto: Jørgen Skaug

På idylliske Maihaugen kan du gi barna eller barnebarna en smakebit av hvordan livet var i gamle dager, alt fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet! Da fylles husene med mennesker i tidsriktig habitt fra det aktuelle århundret eller tiåret, og Maihaugen våkner til liv.

“Behind the Scenes” under sommeren på Maihaugen:

En tur inne på friluftsmuseet er en reise i tiden, og du kan se, oppleve og høre om ulike tider. Du kan gå mellom Bygda, Byen og Boligfeltet. I flere av husene møter du beboere eller omvisere som gir deg inntrykk av livet før i tiden. Hva med å opplever byliv for en håndverkerfamilie i 1938, en skoletime som på slutten av 1800-tallet eller å møte gardskjerringa på 1890-tallet?

Les mer: Boligfeltet på Maihaugen

La barna få løpe fritt

På Maihaugen kan barna få boltre seg i trygge omgivelser mellom hus og dyr, og den gamle byen. Det er en annerledes leke plass, med nye og spennende opplevelser. Barna kan delta på vandreteater, ta rebusløpet, kos med dyra eller prøv fiskelykken.

800x500-Maihaugen-Skolebenken-JørgenSkaug
Slik var det på skolen i gamle dager / Foto: Jørgen Skaug

Maihaugen bor det mange dyr, både lam, høner, griser, hester, kuer og kaniner. Om sommeren beiter de ute i friluftsmuseet. Da er det koselig og rusle rundt og se både på dyr som arbeider, og de som bare koser seg og gresser i det frodige friluftsmuseet. Geitene hopper og klatrer og skaper underholdning for alle som vil se. I Byen bor kaninene og er glad for litt ekstra blader som blir plukket av ivrige barnehender. I høysesongen er det også daglige omvisninger for de minste der man leter etter dyra som bor på Maihaugen. Barna kan også prøve fiskelykken i Breisjøen, med bambusstenger som står til utlån. Får du fisk er den selvsagt din, til odel og eie.

800x500-Maihaugen-Fiske-JørgenSkaug
Prøv fiskelykken i Breisjøen / Foto: Jørgen Skaug
800x500-Maihaugen-Geiter-JørgenSkaug
Killinger på Mihaugen / Foto: Jørgen Skaug
800x500-Maihaugen-Høner-JørgenSkaug
Barna får nærkontakt med dyra på Maihaugen / Foto: Jørgen Skaug

På sommeren kan barna bli med på vandreteater. Her blir de med på reise inn i en spennende verden der mystiske ting skjer. Det være seg høner som er forsvunnet eller apotekervarer som er stjålet.  Midt oppi spenning og moro lærer også barna ett og annet om livet i gamle dager. Dette er en fin måte å formidle historie på, og bidrar til å gjøre historien spennende og levende. Vandreteater er ofte basert på dramatiske og mystiske hendelser som man må være med på å løse. De minste kan være med å lete etter dyra som bor på Maihaugen, og de som er modige nok kan være med å løse mysteriet om apotekerspriten som forsvant. Vandreteatrene går hver dag fra juni til august.

Les mer: Hva skjer på Maihaugen?

800x500-BarnasMaihaugen-IanBrodie
Spennende med mysterier på Maihaugen / Foto: Ian Brodie
800x500-BarnasMaihaugen-EsbenHaakenstad
Bli med på vandreteater for barna / Foto: Esben Haakendstad

Historisk og annerledes lekeplass

I den gamle byen i friluftsmuseet er det en egen togstasjon med et tog som er populær hos barna.  Togsettet består av tog og vogner som var i bruk på  1920-tallet. Passasjervogna har seks kupeer med åtte sitteplasser hver. Fremst i vogna er konduktørkupeen og et godsrom.  Toget er åpent om sommeren, og er veldig populært blant barna.

800x500-Maihaugen-Blomstereng-JørgenSkaug
Å den som var en løvetann…/ Foto: Jørgen Skag
800x500-Maihaugen5-JørgenSkaug
Maihaugen er en annerledes lekeplass / Foto: Jørgen Skaug

På loftet til Postmuseet i Byen på Maihaugen er det aktiviteter for barn om sommeren. Du kan for eksempel tegne ditt eget frimerke. På Postmuseet kan barna også skrive gammeldagse brev og brette dem slik det ble gjort før det ble vanlig med konvolutter. Man kan leke postbetjent og sortere post i posthyller, eller man kan prøvesitte gamle skrå skolepulter. Barna kan også prøve seg på rebusløpet “Budstikka” hvor de skal finne budstikkene som er plassert rundt omkring i Maihaugens friluftsmuseum. Ta deg en tur med barna til Maihaugen i sommer da vel 🙂

800x500-Maihaugen-Posten-JørgenSkaug
Vi elsker telefonkiosken / Foto: Jørgen SKaug

Leave a Reply